כפי שראינו, ראש חודש הוא זמן של התחדשות, אך כדי שההתחדשות הזו תגיע, חייב להיות מרכיב של כפרה. כפי שראינו שעיר העיזים לחטאת עניינו לכפר על חטאים שאף אחד אינו מכיר בהם, על הרע שנמצא בנו ובעולם מעצם בריאתנו ומעכב אותנו מלהתחדש. לכן לצד ההתחדשות והתפילה לחודש מבורך, אנו אומרים בתפילת מוסף שראש חודש הוא "זמן כפרה לכל תולדותם". ההתחדשות יכולה לבוא רק לאחר חשבון נפש וויתור על הרגלים שמעכבים את ההתקדמות שלנו. בבית המקדש, הוקרב שעיר העיזים יחד קרבנות העולה של ראש חודש. כלומר שני המרכיבים האלה לא רק שלא סתרו אלא שהגיעו ביחד וכך יצרו את התנועה השלימה של ההתחדשות שמגיעה יחד עם הכפרה ודווקא בזכותה.
אלא שכאשר אנו מתרגמים את הרעיון הזה לעולם שלנו שהוא נטול מקדש, ואנו מבקשים ליצור את התנועות האלה בנפש, קשה לנו מאוד להיות גם בתנועה של חשבון נפש וכפרה וגם בתנועה של שמחה והתחדשות בו זמנית. לכן, נקבע שהיום שלפני ראש חודש (ערב ראש חודש) יוגדר כיום הכפרה, וראש חודש עצמו יהיה מיוחד כזמן של שמחה והתחדשות.
ישנם מנהגים שונים לגבי ערב ראש חודש, בין השאר יש הצמים ביום זה, ויש הנוהגים לומר במנחה סדר "יום כיפור קטן" המכיל סליחות ותחנונים. מי שמעוניין באמת לצום חשוב שיקבל על עצמו את התענית יום קודם. עבור מי שקשה לו לבצע את הדברים האלה בפועל, נראה שהעיקרון החשוב הוא לנצל את היום הזה להתבוננות על החודש החולף ולהתבונן מה הם ההרגלים שמעכבים אותי מלהתפתח באופן כללי, ובפרט במישור הרוחני.
כדאי לחשוב ואף לרשום בפנקס וכד', מהו השינוי הקטן שאני יכול לקבל על עצמי לחודש הקרוב בשביל להתקדם ולא להרגיש שאני שוקע באותם דפוסים כמעין ביצה טובענית. באופן כזה אנחנו יכולים להיכנס לראש חודש עצמו מתוך שמחה אמיתית, שמחה של התחדשות ותחושה שהחודש הזה באמת יהיה יותר טוב, קודם כל ברמה הפנימית והתודעתית, וממילא סיכוי גבוה שזה גם יופיע במציאות. בכל בוקר נוכל להיזכר מה כתבנו בערב ראש חודש ולהזכיר לעצמנו את הנקודה עליה אנו עובדים בחודש זה. בערב ראש חודש הבא נוכל להתבונן בפנקס שלנו ולעשות חשבון נפש עד כמה הצלחנו להתקדם בהטמעת החידוש, ומה החידוש שבו נתמקד בחודש הקרוב. ניתן לדמיין עצמנו מתכוננים להגיע בראש חודש להשתחוות במקדש, ויום קודם אנו מבקשים לטהר עצמנו כדי להגיע נקיים ומוכנים יותר.
מעניין לציין שבעולם ההתפתחות האישית, פרק זמן שנחשב מינימלי להטמעת הרגל חדש הוא 30 יום…
אם נראה את החודש כמעין "שנה קטנה", נוכל לראות את ראש החודש כראש השנה, ואת ערב ראש חודש – כחודש אלול. כדי לא לשכוח את הרעיון, מומלץ כבר עכשיו לרשום ביומן או לשים תזכורת לערב ראש החודש הבא (ולמי שרוצה לקבל עליו תענית – אפילו יום קודם). וזוהי כמובן קודם כל תזכורת לעצמי… וכמובן שניתן להתחיל ליישם זאת היום – ערב ראש חודש אדר הבא עלינו לטובה.
אגב, לכל חודש יש מזל ויש כח בנפש או בגוף שמאיר בו במיוחד, והזכרנו ברמז דוגמאות במהלך הלימוד, כמו חודש כסלו שעניינו שינה וחודש שבט שעניינו אכילה. מומלץ ללמוד את העקרונות האלה ולנסות להתאים בין ההתחדשות הפנימית לבין ההתחדשות ברמה הקוסמית, אך אין זה המקום להעמיק בנקודה זו, וניתן לחפש על כך העמקות ברשת.
אדם שחי באופן הזה "מחודש לחודש", הרי שהשנה שלו מורכבת מ-12 מדרגות של עליה והתקדמות, ובסוף השנה יוכל להביט אחורה בסיפוק וככל הנראה בתדהמה על עוצמת השינוי שהוא עבר בשנה אחת, בזכות 12 מדרגות החידוש. שנזכה לחודש טוב ומבורך!
*******************************
הפודקאסט "7 דקות מקדש ביום" נכתב ומוקלט ע"י אוריאל הרצוג מתוך כוונה להנגיש את תודעת המקדש לציבור הרחב. המחקר והכתיבה נעשים בהתנדבות אך ישנן הוצאות אחזקה ופיתוח. להשתתפות בסכום של 5-50 ש"ח בחודש, לחצו כאן: https://doronherzog.org.il/donate