אמנם אנחנו רגילים לראות את השבת כסיום השבוע, אבל ישנו ציור נוסף שמשווה את השבוע למעין מנורה – השבת באמצע ובצד אחד ימים רביעי עד שישי בהם "הגלים מתחילים להתרומם" לקראת השבת המתקרבת, אולי ניתן לדמות זאת כהתחלה של תנועה ההליכה לרגל לקראת המקדש (במרחב הזמן), והימים ראשון עד שלישי שמגיעים אחרי השבת הם ימים שבהם יש עדין השפעה של קדושת השבת שעברה, עוד ניתן "לרכב" מעט על הגלים שהולכים ויורדים, בבחינת החזרה מהעליה לרגל אל הבית והחולין. הציור הזה מאיר לנו באור חדש לא רק את תהליכי הכניסה אל השבת, אלא גם את היציאה ממנה. כשם שבתהליך התפילה דיברנו על תהליך הירידה והיציאה ממקדש של מעלה אליו נכנסנו בתפילה, כאשר המטרה היא להמשיך את הברכה הזו אל חיי השגרה, כך גם ביציאה מהשבת ישנם תהליכים שמאפשרים לנו להמשיך לטעום את הטעם של השבת בתוך השבוע.
על פי האריז"ל, בתפילת "ויהי נעם" הנאמרת במוצאי שבת, ניתן לכוון להמשיך את קדושת השבת אל כל השבוע במישור של *פנימיות* העולמות. מעבר לכוונות ולהוספות המיוחדות בתפילת ערבית וכמובן בהבדלה, ישנו עניין מיוחד והוא לערוך "סעודה רביעית" (מלווה מלכה) בצאת השבת. בסעודה זו ניתן לכוון שאנו מלווים את המלכה, את השבת היוצאת, ומבקשים להמשיך את האכילה המיוחדת של השבת לתוך ימות השבוע, אולי אפילו עד יום שלישי. בכך אנו מכוונים להמשיך את קדושת השבת אל תוך השבוע במישור של *חיצוניות* העולמות. ידוע העניין שישנה עצם באדם שאינה נרקבת בקבר וממנה ייבנה מחדש הגוף בתחיית המתים, ועצם זו ניזונת רק מסעודה רביעית. לפי מה שראינו לאורך ההתבוננות שלנו על עניין השבת, שהשבת מביאה לנו את האור של עולם הבא (שיגיע לאחר תחיית המתים, כפי שנראה בהמשך הלימוד שלנו לקראת הקיץ), ניתן להבין שמי שמקפיד על סעודה רביעית בעצם מראה שהאכילה הגשמית שלו היא לא לצורך הקיום הגשמי, אלא זו אכילה שעניינה עבודת ה' וקידוש הגשמיות. ממילא אדם כזה גופו נקי וטהור יותר והסיכוי שיחזור בתחיית המתים גבוה יותר. עם תהליך היציאה והפרידה מהשבת, אנחנו גם נפרדים מהסדרה הקצרה שעסקה בשבת כמקדש במרחב הזמן. אשמח לשמוע בתגובות מה התחדש או האיר לך מהסדרה הזו. הסדרה הבאה שתהיה גם היא קצרה (עד סוף חודש שבט) תעסוק בע"ה בנושא ראש חודש בתודעת מקדש!
*******************************
הפודקאסט "7 דקות מקדש ביום" נכתב ומוקלט ע"י אוריאל הרצוג מתוך כוונה להנגיש את תודעת המקדש לציבור הרחב. המחקר והכתיבה נעשים בהתנדבות אך ישנן הוצאות אחזקה ופיתוח. להשתתפות בסכום של 5-50 ש"ח בחודש, לחצו כאן: https://doronherzog.org.il/donate