אז האכילה על השולחן בשבת היא בבחינת אכילה מלחם הפנים, אבל זו רק ההתחלה. ישנו מקור מרתק נוסף לעניין המנהג לאכול "לחם משנה" (שתי חלות) בשבת. כאשר בני ישראל יצאו ממצרים, הם זכו ללחם מיוחד – לחם שברכתו "המוציא לחם מן השמים"! כמובן שהכוונה היא ל"מן" , האוכל האלוקי המופלא. התורה מספרת שהמן היה לבן והיה לו טעם מופלא כ"צפיחית בדבש". לפי פנימיות התורה, התקופה שבין יציאת מצרים (הלידה) לבין שבועות (הבגרות) נקראת "תקופת היניקה", עם ישראל הוא בבחינת תינוק היונק מאמו שפע של מזון מושלם עבורו ללא מאמץ.
למן היתה תכונה מופלאה, לא ניתן היה לשמור אותו ליום המחרת, למעט ביום שישי. אז קיבלו בני ישראל "לחם משנה", כלומר כמות כפולה, אותה התבקשו לשמור ליום השבת. ביום זה, הם התבקשו להישאר באוהל, לשבות, לשחרר אפילו את מאמץ הלקיטה ובמקום זה ליהנות מהנוכחות של המן בביתם.
המדרש מספר שבשבת היה לחם "משנה" לא רק כפול, אלא גם "משונה", שונה מאשר בימים הרגילים: "בְּכָל יוֹם הָיָה רֵיחוֹ נוֹדֵף וּבְשַׁבָּת בְּיוֹתֵר, בְּכָל יוֹם וָיוֹם מַצְהִיב כְּזָהָב וּבְשַׁבָּת בְּיוֹתֵר". בשבת אפילו הלחם האלוקי המושלם, המן, היה משתבח עוד יותר, בריח בצבע ובטעם. לזכר אותו "לחם משנה" אנחנו בוצעים בשבת על שתי חלות, ואפילו יש עניין שיהיה כיסוי מתחת ומעל, כמו שכבת הטל שהגנה על המן מעל ומתחת. (כמובן גם לטל יש משמעויות עצומות שניכנס אליהן בלימוד לקראת שבועות).
בניגוד למזון הרגיל שעבורו האדם טורח במשך השבוע ומברר את אנרגיית החיים מתוך המזון, ואח"כ באכילה עצמה ממשיך את הבירור, בשבת אנחנו לא עושים בירורים (מלאכת בורר שעניינה הפרשת פסולת היא אחת המלאכות האסורות בשבת). האכילה בשבת לא מתקנת את העולם, אלא מתענגת עליו. ממש כמו תינוק היונק וכמו בני ישראל שאכלו את המן. במובן מסוים זה מאיר לנו בחינה של עולם הבא, שבו נזכה רק להתענג על ה', וכמו אדם הראשון בגן עדן שהצטווה רק לאכול מהפירות שהיו שם.
אם באכילה רגילה של יום חול דיברנו על תודעה של עבודת המזבח – ניסיון להתמיר את אנרגיית החיים שבמזון ולהעלות אותו לשורשו, הרי שבשבת האכילה כבר מוארת מאור קודש הקדשים, ממקום שבו הכל קדוש כמו שהוא וכל מה שנותר הוא פשוט להתענג על ה' – "מעין עולם הבא"!
*******************************
הפודקאסט "7 דקות מקדש ביום" נכתב ומוקלט ע"י אוריאל הרצוג מתוך כוונה להנגיש את תודעת המקדש לציבור הרחב. המחקר והכתיבה נעשים בהתנדבות אך ישנן הוצאות אחזקה ופיתוח. להשתתפות בסכום של 5-50 ש"ח בחודש, לחצו כאן: https://doronherzog.org.il/donate