נגענו בשאלות *למה* לאכול, *איך* לאכול *וכמה* לאכול, ניגע היום בשאלה *מה* לאכול. כמובן שהשאלה הזו נוגעת קודם כל למישור הבריאותי, יש מאכלים יותר מזינים ויש כאלה שפחות, אבל זה לא הנושא שלנו… אנחנו נתבונן על השאלה מנקודת המבט הרוחנית-מקדשית.
כותב הרב קוק: "הַמַּאֲכָל שֶׁל אֶרֶץ יִשְׂרָאֵל מְקֻדָּשׁ בִּפְנִימִיּוּתוֹ, וְאֵינוֹ מְגֻשָּׁם כִּי אִם בְּחִיצוֹנִיּוּתוֹ, אֲבָל מִמַּאַכְלֵי חוּץ לָאָרֶץ צְרִיכִים לְהִזָּהֵר."
החשיבות של חקלאות עברית היא לא רק כלכלית, פוליטית ובטחונית. יש לזה גם משמעויות רוחניות. מסתבר שתפוח שגדל בארץ ישראל רק נראה זהה לתפוח שגדל בחו"ל, אבל בפנימיות שלו זה משהו אחר. לאור הדברים אותם ראינו זה הגיוני, האדמה מזרימה את אנרגית החיים לצומח. מאחר ויש קדושה באדמת ארץ ישראל, הקדושה הזו תבוא לידי ביטוי גם בפירות. כמובן שהזמן שהכי מביא לידי ביטוי את הקדושה הזו הוא שנת השמיטה, השביעית. ביטוי נוסף להופעת הקדושה הוא הפרשת תרומות ומעשרות שלמעשה "מרכזות" את הקדושה הפזורה בכל הפירות רק בחלק מסוים, וכך מאפשרות לאכול אותם. בנושאים אלה נעסוק בהרחבה בחודש אדר א' בשנים מעוברות.
בהקשר הזה ראוי לציין את הפולמוס המתעורר בכל שנת שמיטה בנוגע להעדפת תוצרת חקלאות עברית לעומת יבוא, נושא שלא ניכנס אליו. מה שכן, ראוי לזכור שהשאלה הזו נשארת רלוונטית בכל השנים ולא רק בשמיטה… *תמיד* יש לנו את היכולת להעדיף גידולים תוצרת הארץ, וללא ספק אם היתה העדפה צרכנית ברורה לגידולים תוצרת הארץ, אז רשתות השיווק היו מעדיפות להימנע מתוצרי יבוא. זוהי פעולה קטנה שכל אחד יכול לעשות מאיתנו, שיכולה להצטבר לכדי תנועת קונים גדולה שתדרוש לקנות אך ורק תוצרת חקלאית עברית מארץ ישראל.
עם זאת, ממשיך הרב קוק ואומר שניתן להעלות גם את המאכל של חוץ לארץ, וזה תלוי במידת ההיקשרות הפנימית לעניין הציפיה לארץ ישראל, ירושלים והמקדש. זו הסיבה, הוא מסביר, שבגללה נהוג לומר את פרק "שיר המעלות" או "על נהרות בבל" לפני ברכת המזון – כי הדבר הזה מעורר את הציפיה לארץ ישראל: "צִפִּיַּת אֶרֶץ יִשְׂרָאֵל, הַבָּאָה תֵּכֶף לַמָּזוֹן, מְעַדֶּנֶת אֶת הַמַּאֲכָל שֶׁבְּחוּץ לָאָרֶץ וְעוֹשָׂה אוֹתוֹ קָרוֹב לָעִלּוּי שֶׁל אֶרֶץ יִשְׂרָאֵל".
רעיון זה מקרב אותנו להכנה למועד המתקרב: ט"ו בשבט, שעניינו ראש השנה לאילנות, ובו אנו מספרים בשבח הארץ ואוכלים מפירותיה. את התרגילים הקרובים נקדיש למועד זה.
*******************************
הפודקאסט "7 דקות מקדש ביום" נכתב ומוקלט ע"י אוריאל הרצוג מתוך כוונה להנגיש את תודעת המקדש לציבור הרחב. המחקר והכתיבה נעשים בהתנדבות אך ישנן הוצאות אחזקה ופיתוח. להשתתפות בסכום של 5-50 ש"ח בחודש, לחצו כאן: https://doronherzog.org.il/donate