לסיום ההתבוננות בפרשת שבת פרה אותה אנו קוראים אחרי פורים ולפני שבת "החודש", נתבונן בהפטרה לשבת זו. ההפטרה היא חלק מרצף הפטרות מסוף ספר יחזקאל שנקראות בשבתות פרה, החודש ושבת חול המועד פסח. הפרקים האלו בספר יחזקאל מתארים את השלבים השנים של תהליך הגאולה שכפי שראינו בסדרה על פורים – לא התממש במלואו ביציאה מגלות בבל, ואנו מייחלים שיתגשם עם הקמת בית המקדש השלישי ולקראת אחרית הימים.
בהפטרה לשבת פרה ביחזקאל ל"ו, הגלות והגאולה מתוארים במונחים של טומאה וטהרה. ארץ ישראל היא מרחב קדוש (כפי שנעסוק בהרחבה בסדרה על השמיטה בחודש אדר א' בשנים מעוברות) וכאשר בני ישראל ישבו בה ולא התנהגו בדרך המתאימה, הם טמאו אותה. בעקבות זאת, ארץ ישראל הקיאה את עם ישראל מתוכה והם הופצו בגוים. (פסוקים טז-יט).
אלא שכעת יש בעיה – המהות של עם ישראל זה לקדש את שם ה' בעולם. במציאות שלימה בה עם ישראל נמצא בארץ ישראל, בית המקדש בנוי וירושלים הופכת להיות מרכז השלום העולמי, כפי שהיה בתקופת שלמה המלך לדוגמה – שם ה' מתקדש ומכל העולם מגיעים כדי לראות את הפלא הרוחני הזה, ובוחרים להשתעבד לו, לא בזכות הכח הצבאי אלא בכח הזכות הרוחנית להיות שייכים לדבר מופלא שכזה.
ולהיפך – כאשר עם ישראל חוטא, יוצא לגלות ומופץ בין העמים בתור עם בזוי ונדכה, הדבר הזה מחלל את שם ה'! הגויים אומרים "תראו מה קרה לעם של ה'!" (יט-כ). המציאות הזו מנוגדת לחלוטין לתכלית הבריאה כולה שהיא לקדש את שם ה' וליצור קשר של אהבה ובחירה בין הברואים לבין הבורא. לכן, מתוך חמלה על שם ה' הקדוש, הקב"ה יגאל את ישראל. לא בגלל מעשיהם הטובים אלא כי הם מייצגים את שם ה' בעולם! (כא-כג).
אלא שכעת מתעוררת השאלה – אם עם ישראל חוזר לארץ ישראל בלי שעבר שינוי רוחני מהותי, מה ימנע ממנו לטמא אותה מחדש ע"י בחירות לא נכונות, מה שיגרום לה להקיא אותו שוב וחוזר חלילה?
וכאן מגיע "לב" ההפטרה המתחבר אל פרשת פרה, בו הנביא מתאר את שלבי הגאולה השונים. החלק הראשון של הגאולה נראה כחלק שהוא יותר פיסי וזהו למעשה תיאור של קיבוץ הגלויות (פסוק כד): וְלָקַחְתִּי אֶתְכֶם מִן הַגּוֹיִם וְקִבַּצְתִּי אֶתְכֶם מִכָּל הָאֲרָצוֹת וְהֵבֵאתִי אֶתְכֶם אֶל אַדְמַתְכֶם. קשה לומר מהפסוק הזה כמה זמן אמור תהליך כזה לקחת? מה הם בדיוק השלבים השונים? מתי מסתיים השלב הזה – האם יש צורך שכל עם ישראל יגיע לארץ ישראל כפי שמשמע מהמילים וְקִבַּצְתִּי אֶתְכֶם מִכָּל הָאֲרָצוֹת? מה שבטוח הוא שהשלב הבא לא יכול להתקיים בגלות אלא רק כאשר עם ישראל, או לפחות חלקו הגדול, נמצא בארץ ישראל.
כי השלב הבא הוא השלב הרוחני של הגאולה. לא מתוארת כאן תשובה במובן הפשוט של המילה, אלא תהליך בן כמה שלבים שמגיע "מלמעלה למטה" (פסוק כה): וְזָרַקְתִּי עֲלֵיכֶם מַיִם טְהוֹרִים וּטְהַרְתֶּם, מִכֹּל טֻמְאוֹתֵיכֶם וּמִכָּל גִּלּוּלֵיכֶם אֲטַהֵר אֶתְכֶם. ממש כמו שהמים עם אפר הפרה האדומה מטהרים את האדם מטומאת המת, כך גם כאן הקב"ה יזרוק עלינו מים טהורים שיטהרו את עם ישראל מאותן טומאות שבגללן הוא נפלט מארץ ישראל. כאמור זוהי טהרה עליונה שמגיעה מאותו המקום שבו יגיע טל תחיית המתים, ואולי יש כאן רמז לשלב זה (ואכן ב"חזון העצמות היבשות" בפרק הבא אותו נקרא בשבת חול המועד פסח, נמשלת גאולת ישראל לתחיית המתים).
השלב הבא הוא התחדשות פנימית עצומה שמגיעה גם היא כמתנה: וְנָתַתִּי לָכֶם לֵב חָדָשׁ וְרוּחַ חֲדָשָׁה אֶתֵּן בְּקִרְבְּכֶם וַהֲסִרֹתִי אֶת לֵב הָאֶבֶן מִבְּשַׂרְכֶם וְנָתַתִּי לָכֶם לֵב בָּשָׂר. ולבסוף, עם ישראל זוכים גם לחוש ולקבל את רוח ה', וייתכן שזה מקביל לנבואות המתארות שלעתיד לבוא כל עם ישראל יזכו לרוח הנבואה: וְאֶת רוּחִי אֶתֵּן בְּקִרְבְּכֶם וְעָשִׂיתִי אֵת אֲשֶׁר בְּחֻקַּי תֵּלֵכוּ וּמִשְׁפָּטַי תִּשְׁמְרוּ וַעֲשִׂיתֶם.
הפסוקים האחרונים של ההפטרה מתארים את השפע, הרווחה והביטחון שעם ישראל יזכו לו בארץ ישראל לאחר תהליך ההתחדשות והריפוי הרוחניים. יחד עם זאת יהיה גם תהליך של התפכחות, חרטה ובושה על המעשים שנעשו והביאו את עם ישראל לגלות: "וּזְכַרְתֶּם אֶת דַּרְכֵיכֶם הָרָעִים וּמַעַלְלֵיכֶם אֲשֶׁר לֹא טוֹבִים וּנְקֹטֹתֶם בִּפְנֵיכֶם עַל עֲוֹנֹתֵיכֶם וְעַל תּוֹעֲבוֹתֵיכֶם. לֹא לְמַעַנְכֶם אֲנִי עֹשֶׂה נְאֻם ה' אלקים יִוָּדַע לָכֶם בּוֹשׁוּ וְהִכָּלְמוּ מִדַּרְכֵיכֶם בֵּית יִשְׂרָאֵל
במהלך חודש אייר נתבונן יותר לעומק בע"ה על תהליכי הגאולה המתוארים במקורות השונים וננסה להבין את היחסים ביניהם. מה שמיוחד בנבואה הזו של יחזקאל היא הביטחון שהיא נותנת. לא משנה מה יעשו עם ישראל, הקב"ה יגאל אותם ולו בשביל לקדש מחדש את שמו המחולל בגויים! גם אם נראה שעם ישראל לא מבין מה הוא עושה פה בארץ ישראל ולמה הוא חזר, יגיע שלב כלשהו לאחר סיום השלב הראשוני של קיבוץ הגלויות, שבו יהיה שינוי תודעתי ורוחני עמוק בעם ישראל, שמסומל בזריקת המים הטהורים.
כמובן קשה לומר כיצד זה ייראה בפועל, כמה זמן זה יקח והאם זה יורגש ממש כתודעה חדשה שיורדת ברגע אחד מלמעלה, או שזה יהיה תהליך תודעתי ארוך ואיטי שיתחולל "מאחורי הקלעים" הרוחניים. מה שבטוח הוא שהתהליך הזה מוכרח לקרות כי שם ה' חייב להפסיק להיות מחולל בגויים. כמו כן אנו יכולים להיות בטוחים שתהליך הגאולה לא ייעצר בחלק הגשמי של קיבוץ הגלויות, אלא ימשיך אל החלק של הטהרה הרוחנית ממש כמו שהמים החיים של הפרה האדומה מטהרים מטומאת המת.
כתרגיל של התבוננות מעשית, אני מציע לחשוב על אירועים המתרחשים יום יום ברמה הכללית של עם ישראל, מתוך הפרספקטיבה של ההפטרה. האם ניתן לזהות באיזה שלב של התהליך אנחנו נמצאים? האם לדעתך התחיל כבר שלב ההיטהרות וההתפכחות הרוחניים?
*******************************
הפודקאסט "7 דקות מקדש ביום" נכתב ומוקלט ע"י אוריאל הרצוג מתוך כוונה להנגיש את תודעת המקדש לציבור הרחב. המחקר והכתיבה נעשים בהתנדבות אך ישנן הוצאות אחזקה ופיתוח. להשתתפות בסכום של 5-50 ש"ח בחודש, לחצו כאן: https://doronherzog.org.il/donate