אנחנו נמצאים בעיצומו של חודש שבט שעניינו אכילה ולקראת ט"ו בשבט המתקרב, ניכנס לסדרה קצרה שתעסוק בנושא *"אכילה בתודעת מקדש"* . לאורך השנה ניגע במספר נושאים שקשורים לעניין כגון סדרה בנושא "חזון הצמחונות" והיחס לצמחונות בו נעסוק בסוף חודש אב, שבת – בה נעסוק בסוף החודש, ועניין הקרבנות באופן כללי בו נעסוק בתחילת חודש אב. בסדרה הזו ניגע בעיקר במספר היבטים מעשיים-תודעתיים שאיתם נוכל לתרגל את החיבור לתודעת המקדש בזמן האכילה עצמה.
בניגוד לתפילה בה עסקנו במהלך השבועות האחרונים, שהיא מרחב שהוא במהותו מרחב של עבודת ה', מרחב של חיבור לנשמה, מרחב של תקשורת ישירה, כשאנחנו מדברים על אכילה – אנחנו לכאורה מדברים על הקצה השני של ה"סרגל הרוחני". קודם כל אכילה ושתיה זה אחד הצרכים הכי בסיסיים שלנו לצורך הישרדות (יחד עם נשימה ושינה). הגוף שלנו דואג לאותת לנו בצורה מאוד מוחשית כאשר הוא מתחיל להרגיש את המחסור, וכאשר זה מתגבר זו כבר תחושת רעב שתשבית אותנו מכל פעילות אחרת ותמקד אותנו רק בהשגת האוכל. כשאנחנו אוכלים מהמקום הזה – ניתן לומר שאין הרבה הבדל ביננו לבין בעלי חיים שאוכלים כדי לשרוד…
הקצה השני של חווית האכילה הוא אכילה לשם עונג בלבד. האכילה משתפת הרבה חושים ובראשם חוש הטעם, ש"מפעיל" בצורה מאוד חזקה את הגוף שלנו. גם כאן ברירת המחדל היא שחווית האכילה תישאר במרחב הגופני-גשמי. שלא לדבר על "אכילה רגשית" והתמכרויות כאלו ואחרות…
אם כך, מה הקשר בין אכילה למקדש? איך בכלל אכילה יכולה להיות חלק מעבודת ה' ועוד עבודה "מקדשית"?
כדי לענות על השאלה, נתחיל את המסע שלנו בנקודת ההתחלה, בריאת האדם. לפי המתואר בספר בראשית פרק ב', אדם הראשון קיבל מיד לאחר בריאתו מצווה *לאכול* מפרי עץ הגן, ולא לאכול מפרי עץ הדעת: "מִכֹּל עֵץ הַגָּן אָכֹל תֹּאכֵל. וּמֵעֵץ הַדַּעַת טוֹב וָרָע לֹא תֹאכַל מִמֶּנּוּ". כלומר האכילה היא למעשה עבודת ה' הראשונה!
בספר יחזקאל ישנו תיאור של המקדש וכליו, ובין השאר מתואר המזבח: הַמִּזְבֵּחַ עֵץ שָׁלוֹשׁ אַמּוֹת גָּבֹהַּ… וַיְדַבֵּר אֵלַי זֶה הַשֻּׁלְחָן אֲשֶׁר לִפְנֵי ה'.
ועל כך אומרת הגמרא במסכת חגיגה: פָּתַח בְּמִזְבֵּחַ וְסִיֵּם בְּשֻׁלְחָן?! אֶלָּא רַבִּי יוֹחָנָן וְרֵישׁ לָקִישׁ דְּאָמְרִי תַּרְוַיְהוּ (שְׁנֵיהֶם): בִּזְמַן שֶׁבֵּית הַמִּקְדָּשׁ קַיָּם – מִזְבֵּחַ מְכַפֵּר עַל אָדָם, עַכְשָׁו שֻׁלְחָנוֹ שֶׁל אָדָם מְכַפֵּר עָלָיו
מהמקורות האלה אנו רואים שעבודת האכילה בשורשה מגיעה ממקום מאוד גבוה, ושישנו קשר הדוק בין אכילה לבין עבודת הקרבנות. בתרגילים הקרובים נעמיק ונתרגל את הרעיון הזה. בינתים מזמין אותך להתבונן בשאלה: מה היחס שלך לאכילה כרגע מבחינה רוחנית? האם זה משהו שבכלל יצא לך לחשוב עליו? אשמח לשיתופים…
*******************************
הפודקאסט "7 דקות מקדש ביום" נכתב ומוקלט ע"י אוריאל הרצוג מתוך כוונה להנגיש את תודעת המקדש לציבור הרחב. המחקר והכתיבה נעשים בהתנדבות אך ישנן הוצאות אחזקה ופיתוח. להשתתפות בסכום של 5-50 ש"ח בחודש, לחצו כאן: https://doronherzog.org.il/donate